Mérgező Szülők

szülői parancsok tiltásokMélyben rejlő szülői parancsok és tiltások

– a témában végzett remek összegzést Heinisch Mónika  írta, köszönet érte!

Miért érezzük olyan gyakran, hogy szeretnénk változtatni az életünkön, de nem megy? Általában eltemetett érzések és mélyről fakadó kényszerek okozzák ezt a tehetetlenség-érzést. A gúzsba-kötöttség legtöbbször visszavezethető a gyermekkorba, amikor a személyiségünk alapjai kialakultak. Rengeteg hatás ért minket ebben az időszakban, nyíltan és észrevétlenül, de persze akkor még nem tudtuk, és valószínűleg a környezetünk sem tudta, hogy az útravaló egy életre szól. A gyerek sok mindent magára vesz, kötelező feladatnak, sőt küldetésnek tart. A fizikai és lelki biztonsága érdekében mindenáron megpróbál megfelelni.

Szinte mindnyájan kaptunk olyan szülői parancsokat vagy tiltásokat, amelyek később apránként egyre nagyobb falakat, korlátokat emeltek körénk. Észrevétlenül irányították érzelmi és gondolati világunkat, viselkedésünket, és ezek által a kapcsolatainkat és a sorsunkat is. Ráadásul nemcsak a szülők, hanem az egész család és egyéb gyerekkori közösségek is adnak életre szóló feladatokat. Ezek a tudatos vagy tudattalan sugalmazások szoros gúzsba köthetnek minket, akkor is, ha látszólag pozitív célúak vagy tartalmúak.

Eric Berne és tanítványai írták le azt az 5 parancsot és 10 tiltást, amelyek egy életre forgatókönyvet írhatnak nekünk. Ha végigolvassuk őket, felnőtt fejjel is könnyen bele tudunk gondolni, milyen nehéz egy kiszolgáltatott kisgyereknek ilyen feltételek között élni. Örülünk, ha egyáltalán ellavírozunk valahogy, nem hogy még változásokhoz is alkalmazkodjunk. Nem csoda, ha megrekedünk egy-egy helyzetben, és rosszul tűrjük a változási kényszert és a stresszt. Ugyanakkor fontos leszögeznünk, hogy a szüleink, nevelőink nem feltétlenül akaratlagosan vagy tudatosan sugallták ezeket a parancsokat, avagy tiltásokat, egyszerűen csak ezt súgták szülői ösztöneik. Többnyire nem is szóval, hanem nonverbális módokon éreztették velünk, mit várnak el tőlünk, és mit rosszallanak. Mint mindig, itt is érvényes az a szabály, hogy az időben visszafelé tekintve nem ildomos bírálni és szembesíteni, inkább elfogadni, hogy mindenki annyit és úgy adott, ahogy tudott. A mi dolgunk a jelenben ezzel kezdeni valamit, és elengedni őket, hiszen már nem aktuálisak.

Az 5 parancs, avagy ösztönzés:

Az ösztönző sugallatokat akár pozitívnak is tekinthetnénk, de kötelező jellegük miatt ezek is korlátoznak. Ha például arra törekszünk, hogy örömöt szerezzünk, talán egy életen keresztül meg akarunk majd felelni mindenkinek, és soha nem merünk nemet mondani semmire.

 • Légy tökéletes! (A mi családunk különb másoknál. Mi csak tökéleteset alkothatunk. Ne hozz ránk szégyent, végezz el mindent maradéktalanul.)
 • Szerezz örömöt! (Gondoskodj, szolgálj, és áldozd fel magad! Ne okozz fájdalmat. A te feladatod boldoggá tenni minket. Te adsz értelmet az életünknek.)
 • Légy erős! (Katonadolog! Nem szabad sírni, az a gyengeség jele, szégyenletes dolog. Nem tudunk mit kezdeni a negatív érzéseiddel, megijesztenek, ezért inkább ne mutasd ki őket.)
 • Tégy erőfeszítést! (Iparkodj! El kell nyerned az elismerésünket, meg kell dolgoznod a szeretetünkért.)
 • Bírd ki! (Hozzánk tartozol, mi adunk neked kenyeret, ezért neked kell alkalmazkodnod. Akármit kérünk, teljesítened kell.)

A 10 tiltás, avagy sorompó:

A tiltásokon sokkal inkább látszik, hogy negatívan hatnak: egyértelműen sorompót állítanak elénk, és az elfogadás, a bizalom, az egészséges intimitás hiányát jelzik. Azt is mutatják, hogy a szülő nem érzi jól magát szülő szerepben, nem képes a gyermek érdekét előtérbe helyezni, vagy túlzottan is előtérbe helyezi.

  • Ne létezz! (Ne zavarj! Nem akarok veled foglalkozni. Más dolgom van. Nem is akartalak. Másmilyennek akartalak.)
  • Ne légy kirívó! (Ne keltsd fel az emberek figyelmét. Ne emelkedj ki a tömegből. Ne provokálj minket!)
  • Ne légy önmagad! (Próbálj meg olyan módon megnyilvánulni, hogy a legkevesebb problémát okozd! Azonosulj valamelyik másik családtaggal.)
  • Ne légy közel! (Ne zavard a köreimet! Ne kényszeríts rá, hogy veled foglalkozzam! Ne csüngj rajtam, ne függj tőlem, én sem akarok függeni tőled. Legjobb nem bízni senkiben.)
  • Ne légy fontos! (Ne rólad szóljon a család! Ne légy a középpontban! Soha nem lehetsz fontosabb a szüleidnél.)
  • Ne légy sikeres! (Nem viheted többre a szüleidnél, hiszen azzal eltaposod őket. Ők is lemondtak az álmaikról, te is mondj le.)
  • Ne nőj fel! (Amíg kicsi vagy, a szüleid addig fiatalabbnak tűnnek. Addig érzik magukat hasznosnak, és addig rendelkeznek fölötted, amíg kiskorú vagy.)
  • Ne légy gyerek! (Csak felnőttként hajthatsz hasznot a családnak és a társadalomnak. Meg kell értened a szüleid problémáit. Gondoskodnod kell a szüleidről.)
  • Ne légy okos! (Kisebb, kevesebb vagy a szüleidnél, ne is erőlködj! Tiszteletlenség velük szemben okoskodni.)
  • Ne csinálj semmit! (Addig marad meg a megszokott nyugalom és biztonság, amíg nem “ugrálsz”. A jó kisbaba csak eszik és alszik, a jó gyerek csendben játszik vagy olvas.)

Az ilyen kora gyerekkori parancsokat és tiltásokat különféle módszerek és terápiák segítségével felnőttkorban is fel lehet ismerni a lelkünk mélyén, és hatékonyan át lehet írni. Az átírás során azt élhetjük meg, mintha kivágtuk volna magunkat a gúzsból. Fejleszthetővé válik a személyiségünk, javul a stresszkezelő képességünk, és életünk végre pozitív irányba változhat.

Jó hír: mindezek felismerhetők, az okozott “károk” oldhatók!

Ajánlott módszerek rá:

SzInT Tanácsadás egyéni ülések és állítások folyamata:

A Személyiség Integrációs Tanácsadás  coaching folyamattal indul, melyben letisztázzuk a közös munka célját. Ez után tanácsadási folyamatban igyekszünk a problémát okozó mintát is feltárni, a problémát okozó rossz sémákat meglátni. Ezen térben már alkalmazzuk az egyéni állítások módszerét segédeszközökkel pl. bábuk, papírlapok. A tanácsadás a coachinghoz képest már a múltban is dolgozik a jelenért, jövőért. Egy szokásos SzInT Tanácsadás folyamat 5-10 alkalom,( egyenként 90 perc) között zajlik. A folyamatban egyre mélyebbre haladunk a múltban, feltárva és oldva a jelen élet, majd a generációs és amennyiben szükséges inkarnációs múlt mintázatait. A SzInT Tanácsadás folyamat egyéni állítása sokkal mélyebb érzelmi blokkoldást hoz mint a csoportos, jellemzően egy állító napos folyamat. Ez azért is van így, mert minden részletre ki tudunk térni saját megélésben – azaz például egy helyzet minden szereplőjét Te magad játszod (nincs jelen másik 8-15 képviselő, aki  leképezi a mezőinformációkat). Mindezt belülről, a sejtmemória szintjéről hívjuk elő, ezért nagyon értékes önmegismerési folyamat közben tudod felismerni a háttérblokkokat, és átírni azok mintázatait. A múltbéli minták terében való munka összegzése után új cselekvési mintákat is keresünk és a coaching folyamattal zárva itt is akciótervet készítünk. A személyes SzInT tanácsadásra bejelentkezni itt lehet: gralhaz kukac gmail.com

A Tanácsadást Pozsgai Nikoletta és tanítványai-kollégái végzik.

SzInT Állító Napokon csoportos családrendszer-állítás

Egy állító napon  8-15 ember dolgozik együtt egymásért. Jellemzően 4-5 állítást végzünk egy nap, melynek oka a SzInT módszerének komplexitása és mélysége egy szokásos családállításhoz képest. A SzInT módszeregyüttese segítségül hívja  a kineziológiai izomtesztelést az állítás terének és céljának meghatározásában, majd a hellingeri családállítás módszerelemeivel feltárjuk és oldjuk a jelen és a tesztelt múltbéli hátteret, a jelenben problémát okozó blokkot. Mindezen folyamatot nem statikus megközelítésben dolgozzuk át – melyben az állító oldó mondatokat kell ismételjen az állítás vezető után, hanem a drámatechnikákkal az állító és a képviselő számára élővé tesszük a régi helyzetet. Az érzelmi stresszoldás  folyamata hozzájárul a módszer hatékonyságához, és a drámatechnikáknak köszönhetően új megoldási utak rajzolódnak ki az állító számára. Ilyen értelemben a SzInT maximum egy harmada a családállítás módszertana, az megalapozza a további személyiségtérben végzendő mintaátíró és új cselekvési minta választást segítő belső munkát. Bővebben a SzInT állító napokról>>>

Az állításokat Pozsgai Nikoletta és tanítványai-kollégái végzik.

Transzgenerációs Epigentikus Kineziológia

A kineziológia ágak gyöngyszeme, mely egyedülálló módon a kineziológia ágak között 4 idősíkban dolgozik, feltárva és oldva az egyes idősíkokon keletkezett érzelmi stresszeket, generációs és inkarnációs stresszeket. Bővebben erről a kifejezetten hatékony személyiségfejlesztő egyéni módszerről egy a VN TV által készített riportműsorban láthatsz: Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia (TEK)>>>  

A TEK tanácsadást Pozsgai Nikoletta TEK oktató végzi.

Segítség az önálló, otthoni munkához stresszkezeléshez:

“Andalodó – stabil belső harmónia”  – http://andalodo.hu – Relaxáció, meditáció, önprogramozás, stresszkezelés otthon önállóan.

***

Mérgező Szülő, szülő minták témában inspiráció és ajánlott irodalom:

Eric Berne: Sorskönyv, Háttér Kiadó, 2008

F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam, M-érték Kiadó, 2003

http://www.ericberne.com/what_do_you_say_after_you_say_hello.htm

Heinisch Mónika http://andalodo.hu/stressz/guzsba-kotve/

About Pozsgai Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, a SzInT módszerének kidolgozójaként és trénereként, a kiegyensúlyozott és harmonikus élet megélését segítem. A SzInT a családállítás, a pszichodráma és a rekonstrukciós kineziológia mesterhármasára épülő módszeregyüttes, melynek célja a személyiség és a lélek szintű egységünkbe való visszaérkezés segítése csoportos tréningek és egyéni terápiák során.