Feladatkörök

A SzInT képzés során gyakorolt feladatkörök tisztázásához összefoglaltam az alapvető tudnivalókat:

Megfigyelő: objektív, külső jelenlévő, aki nem vesz részt az állításban; de azzal együtt mozogva figyeli és lejegyzi annak történéseit. Az egész történést egyben igyekszik figyelemmel kísérni, tág látószöggel dolgozik – ha van koordinátor őt is megfigyeli. A történések belső érzelem hullámait – ha eléri őt – nem engedi be, fontos feladata objektívnak maradni végig.

Koordinátor: objektív jelenlévő, az állítás kísérője, elsősorban az állítás folyamatos menetét biztosítja és az állítónak nyitja meg a teret (csak ha az nem tenné meg magától!). A koordinátor NEM vesz részt az állításban aktívan (nem állító és nem képviselő és nem is vezető), de annak lefolyását elősegítőleg beléphet annak terébe. NEM javasol megoldást, nem tanácsol folytatást. A szerepéből adódóan a háttérben van, de együtt mozdul és lélegzik minden szereplővel. Tág látószöggel dolgozik, nem szűkíti le fókuszát egyik képviselőre sem, és az állítóra sem. Feladata mégis kiterjed az állító kísérésére. Az állító legjobb szövetségévé kell válnia, de háttérben kell maradnia. Ő tehát nem vezeti az állítást és nem is befolyásolja annak előrehaladását. Pusztán csak támogatást ad az állítónak, hogy merjen ránézni egyes jelenetrészre, hogy kihozza őt egy beragadt fókuszból, erőteljesebb érzelmi átélésből, hogy folytatni tudja az állítás történetének megfigyelését, átélését. A koordinátor javasolhatja az állítónak, hogy lépjen be az állításába megtapasztalni egyes szerepeket, de az állítója azt meg is tagadhatja, ha azt nem szeretné követni.

Állítás Vezető: egyszerre kell a megfigyelő és a koordinátor szerepköreit vinnie, melyeket érzékelésének megfelelően váltogatnia, de a megfigyelőhöz képest megválaszthatja, hogy objektív és távolságtartó marad, vagy megengedi, hogy megérintődjön maga is (bár ez kevéssé javasolt, vagy ha megtörténik kezelnie kell belül!). A koordinátorhoz képest “több joga” van az állítás menetét illetően.  Vezetője az állításoknak, ami a legritkább esetben jelenti azt, hogy a saját verzióját vezeti le a képviselőkön. Koordinálja a folyamatot, kíséri és támogatja az állítóját. Minden látószögben egyszerre kell jelen lennie, azokat rugalmasan kell tudnia váltogatni. Minden tudását használnia kell tehát (facilitátor) , de mindezt úgy, hogy az állító a legtöbb belső megéléshez juthasson, a legteljesebb belső érzelmi átélést élhesse meg, s a lehető legteljesebb belső megértéshez jusson. Utóbbit a nélkül, hogy vezetőként maga megmagyarázná az állítás menetét, lefolyását, annak szimbólumrendszerét és főként megoldását. Ugyanakkor az állító összefoglalásának pontjait “felerősítheti”, annak eszencia pontjait és forduló pontjait kiemelheti, ha azokra az állító maga nem lát rá. Úgymond kulcsokat adhat az állítónak, de legjobb esetben sem nyithatja ki neki a megoldásokat. Azaz hasonlóan kell eljárnia mint egy coach-nak a coachee mellett.
A vezető szerepkörei tehát:
  • megfigyelő
  • koordinátor
  • facilitátor
  • szövetséges
  • bába
  • coach

About Pozsgai Nikoletta

Pozsgai Nikoletta Katalin, a SzInT módszerének kidolgozójaként és trénereként, a kiegyensúlyozott és harmonikus élet megélését segítem. A SzInT a családállítás, a pszichodráma és a rekonstrukciós kineziológia mesterhármasára épülő módszeregyüttes, melynek célja a személyiség és a lélek szintű egységünkbe való visszaérkezés segítése csoportos tréningek és egyéni terápiák során.